Důvody, proč byste měli své podřízené podporovat v kreativitě – a jak na to

Kreativita není jen výsadou umělců. Je to nutnost pro každého pracovníka a pro každý tým, který chce být efektivní a chce dosáhnout úspěchu. Vyšší kreativita v týmu znamená větší smysl pro inovaci, vyšší motivovanost a lepší spolupráci v rámci týmu. Zde jsou důvody, proč byste měli své podřízené podporovat v rozvoji kreativity – a několik tipů, jak na to.

Ilustrační snímek

(Velmi dobré) důvody, proč kreativitu v týmu podporovat

  • Důvod č. 1: Inovace jako motor růstu. Jak uvádí ManagementToday, kreativní myšlení je základem nových nápadů a inovativních řešení. Podpoříte-li kreativitu svého týmu, otevřete dveře novým nápadům a efektivnějším řešením.
  • Důvod č. 2: Vyšší motivace a zapojení. Zaměstnanci, kteří mají prostor přicházet s vlastními nápady, jsou angažovanější a motivovanější. Nechte je zkoumat nové cesty a uvidíte, jak jejich nasazení a spokojenost porostou.
  • Důvod č. 3: Zlepšení týmové spolupráce. Kreativní prostředí podporuje otevřenost a spolupráci. Kreativní atmosféra v týmu tedy pomáhá nejen zvýšit produktivitu, ale také stmelit kolektiv.

Jak na to?

  • Dejme podřízeným volnost. Mikro-management je zabiják kreativity. Dejte zaměstnancům prostor zkoušet nové věci – a dovolte jim občas zabrousit i mimo zaběhnuté postupy.
  • Podporujte sdílení nápadů. Vytvořte prostředí, kde každý může sdílet s ostatními kolegy myšlenky bez obav, že budou hned zamítnuty. I z bláznivých nápadů může vyrůst skvělá inovace.
  • Vybudujte uvolněnou a transparentní atmosféru. Kreativita vyžaduje nadhled a pohodu. Když se tým dobře baví, přicházejí skvělé nápady. Vybudujte tedy ve vašem týmu uvolněnou a pohodovou atmosféru a nebuďte vždy stoprocentně vážní.



-mm-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today