Termín „moravská vína“ neznamená jen geografické označení původu, ale i charakteristické znaky zejména bílých vín z území jižní Moravy. Jde především o zrale a šťavnatě chutnající kyseliny, bohaté extraktivní látky a jednoznačně a přímočaře sevřenou chuť, doprovázenou výraznými vůněmi jemných tónů.
Přednosti moravských vín spočívají, aniž by byl potlačen základní charakter, v nesmírné rozmanitosti založené na velkém počtu pěstovaných odrůd. Rozmanitost usměrňuje velká členitost území do jednotlivých bioregionů. Předností moravských vín je také možnost produkce vín vrcholné kvality z prvotřídních viničních tratí po celém území jižní Moravy.
Moravská vína tedy představují jednotu v rozmanitosti. Tato jednota by podle předního českého odborníka profesora Krause mela být zvýrazněna pomocí pregnantně a jednoznačně znějícího jednoslovného názvu území - Morava , který by měl zdobit každou láhev. Mělo by jít o záruku poskytnutou v podobě chráněného názvu původu. Podtrhlo by to sounáležitost k významným evropským vinařským oblastem jako jsou Alsace, Rheingau, Mosel, Franken, Burgenland a další.
-kk-