Co mají olympijští atleti a úspěšní podnikatelé společné: Lekce v disciplinovanosti a odhodlání

Olympijské hry v Paříži nedávno skončily a paralympiáda je v plném běhu. Máme možnost pozorovat ty nejlepší z nejlepších, jak překonávají sami sebe i světové rekordy. A z jejich přístupu se můžeme mnohému přiučit. Sport a pracovní kariéra mají až nečekaně hodně společného. A proto si pojďme projít několik tipů, jak se mohou podnikatelé a manažeři inspirovat u vrcholových sportovců a dosáhnout co možná největšího úspěchu.

Ilustrační snímek

Dlouhodobý plán

Jak uvádí web Entrepreneur.com, vrcholoví sportovci mají dlouhodobé cíle a dlouhodobé plány, kterých se při své přípravě drží. I manažeři a podnikatelé by si měli dávat dlouhodobé a exaktní cíle a měli by si vypracovat plán, jak se k nim pomocí dílčích kroků dopracovat.

Orientace na čísla a exaktní data

Při tréninku a přípravě na vrcholový výkon se olympijští atleti nemohou spoléhat pouze na pocity a intuici. Musí spoléhat na konkrétní a měřitelná data a čísla a měnit svůj tréninkový plán podle nich.

Disciplinovanost

Příprava na olympijské hry vyžaduje odhodlání a tvrdou disciplínu. Kde nacházejí sportovci motivaci každý den plnit tréninkový plán? Je to jednoduché. Udělají si přesný plán, rozdělí ho na měsíční, týdenní a denní cíle a ty plní den po dni. Mají tak předem každý den dáno, čemu se budou věnovat, a snadněji se jim tak hledá motivace neustávat ve svém úsilí.

Schopnost koncentrace a psychická odolnost

Psychická pohoda a koncentrace hrají ve sportovním výkonu stejně důležitou roli jako fyzická příprava a fyzické dovednosti. Naučte se relaxovat, udržovat klid ve stresových situacích a vypěstujte si psychickou odolnost vůči stresu a pracovnímu tlaku.

Týmový duch

Žádný sportovec nikdy nedosáhne vrcholového úspěchu sám. Za každým z nich stojí tým lidí, kterému daný sportovec důvěřuje a který sestává z kompetentních lidí. I úspěšný manažer či podnikatel se neobejde bez dobrého týmu. A především ani bez týmového ducha a schopnosti v týmu efektivně komunikovat.



-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com