Co je to koncept 12-týdenních cyklů a jak vám může pomoci zvýšit produktivitu

Koncept roku složeného z 12-týdenních cyklů, představený Brianem P. Moranem a Michaelem Lenningtonem, je metodika, která mění způsob, jakým lidé plánují a dosahují svých cílů. Místo ročních plánů se zaměřuje na kratší, intenzivní období – dvanáct týdnů. V podstatě si rok rozdělíte na čtyři 12-týdenní cykly, kde každý představuje „malý rok“. Tento přístup zvyšuje pocit urgence a pomáhá se vyhnout prokrastinaci a odkládání úkolů. Zde je několik praktických tipů, jak můžete tento koncept zavést do praxe a zvýšit tak produktivitu nejenom sobě, ale i celému svému týmu.

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na webu Addicted2Success.

Stanovte si krátkodobé cíle

V rámci každého 12-týdenního cyklu si stanovte konkrétní cíle, které jsou jasné, měřitelné a dosažitelné v tomto časovém rámci. Tříměsíční období je tak akorát dlouhé na to, abyste si během něj mohli naplánovat poměrně zásadní posun a změnu, ale dost krátké na to, aby zůstalo motivační a nepůsobilo jako příliš dlouhé.

Pravidelně si měřte svůj pokrok

Mnoho lidí si dělá roční předsevzetí. Problém však je, že rok je příliš dlouhá doba. Navíc se mnoho lidí dostane k bilanci a kontrole pokroku zase až po roce, kdy měl být jejich úkol splněn. A to je samozřejmě pozdě. V konceptu 12týdenního roku je nezbytné sledovat pokrok každý týden. Tento postup můžete aplikovat nejen individuálně u sebe, ale i u svého celého týmu. Zavedení týdenního reportingu zaručí, že nikdo neztratí přehled o tom, co bylo dosaženo a kde je třeba přidat. Častá zpětná vazba zvyšuje odpovědnost – jak u vás, tak u týmu.

Vytvářejte prostor pro flexibilitu

12-týdenní cyklus je intenzivní, ale to neznamená, že by neměl být flexibilní. Pokud se během jednoho cyklu objeví nečekané problémy, je důležité umět jim rychle přizpůsobit plány. Tím, že máte krátkodobější cíle, je snazší na změny reagovat a přizpůsobit se, aniž by se ztratil přehled o celkovém směru a vývoji.

Po každém 12-týdenním cyklu si dejte pauzu

Po každém cyklu přijde zasloužený „13. týden“ – čas pro reflexi, odpočinek a plánování nového cyklu. Tento týden slouží k přehodnocení toho, co fungovalo a co je potřeba vylepšit. Je to jako mini-silvestr čtyřikrát do roka, kde si dáte nové předsevzetí, ale tentokrát s reálnější šancí na úspěch!



-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success