4 způsoby, jak mohou manažeři předcházet konfliktům ve svém týmu

Občasné, drobné konflikty v týmu jsou nevyhnutelné. Pokud ale konflikty překročí hranice konstruktivní diskuze a začnou být vyloženě negativní a kontraproduktivní, mohou vnést do týmu velké a dlouhodobé problémy. Mohou dokonce vést i k poklesu produktivity a potrhaným vztahům. Pro manažery je klíčové takové konflikty nejen řešit, když se objeví, ale hlavně jim předcházet. Zde jsou čtyři způsoby, jak můžete udržet klid a pohodu ve vašem týmu.

Ilustrační snímek

Komunikace je základ

Podle INC.com je nedostatečná nebo špatná komunikace jedním z hlavních zdrojů konfliktů. Ujistěte se, že tým ví, co se od něj očekává, jaké jsou cíle a jak má dosáhnout úspěchu. Když jsou úkoly a role jasné, snížíte šance na nedorozumění. Buďte k dispozici pro otázky a povzbuzujte tým k otevřené komunikaci. Někdy může krátká porada nebo neformální rozhovor vyřešit víc, než dlouhé e-maily.

Podporujte diverzitu názorů

Různorodost v týmu může být silnou stránkou, ale také zdrojem konfliktů, pokud nejsou rozdílné názory správně řízeny. Když lidé cítí, že jejich pohledy jsou vyslyšeny a respektovány, konflikty vznikají méně často. Povzbuzujte tým, aby sdílel své myšlenky a názory, a dejte jasně najevo, že různé pohledy jsou přínosem, ne hrozbou. Vytvořte prostor pro konstruktivní diskusi, ne pro boj o dominanci.

Jasně nastavte pravidla a očekávání

V mnoha týmech vznikají konflikty z nejasných pravidel a nejednotných očekávání. Když každý ví, jaká jsou pravidla hry, klesá pravděpodobnost, že někdo překročí pomyslnou čáru. Definujte tedy jasná pravidla pro komunikaci, spolupráci a řešení problémů. Ujistěte se, že všichni v týmu vědí, co se od nich očekává, a že jsou pravidla stejná pro všechny.

Včasné řešení drobných problémů

Konflikty nevznikají ze dne na den. Většinou začínají drobnými problémy, které postupně narůstají. Pokud tyto „jiskřičky“ včas neřešíte, může z nich vzniknout nepříjemný konflikt. Sledujte atmosféru v týmu a nezavírejte oči před malými neshodami. Pokud si všimnete napětí mezi členy týmu, zasáhněte dříve, než se problém zvětší.

 

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com