Petr Karásek

Petr Karásek, nový generální ředitel společnosti Tatra

Na místo generálního ředitele kopřivnické Tatry nastupuje k 1. říjnu 2013 Petr Karásek. Obsadí tak pozici, která se uvolnila odchodem Ronalda Adamse na konci července 2013. Převezme operativní řízení firmy, kterému se přechodně věnovali předseda představenstva Petr Rusek a místopředseda představenstva Radek Strouhal. V Tatře působí již od července 2013, kdy do podniku nastoupil spolu s dalšími známými osobnostmi českého automobilového průmyslu jako konzultant s úkolem provést hloubkovou analýzu podniku a navrhnout vizi budoucnosti Tatry.

Ing. Petr Karásek, MBA, LL.M (49 let) je zkušeným krizovým manažerem, který má bohaté technické, obchodní i manažerské zkušenosti z dlouholetého působení v Karose Vysoké Mýto (dnes Iveco Czech Republic), kde začínal jako konstruktér podvozků autobusů, posléze působil jako zástupce hlavního konstruktéra a zodpovídal za různé technické projekty. Po roce 1990 budoval samostatné prodejní oddělení firmy a po vstupu strategického partnera společnosti Renault zodpovídal za veškeré obchodní a poprodejní aktivity firmy v pozici obchodního ředitele; v rámci nadnárodní skupiny se zaměřoval zejména na obchodní záležitosti v Rusku a dalších státech bývalého SSSR.

Od roku 2001 se věnoval restrukturalizacím a krizovému řízení ve výrobních, převážně strojírenských firmách. Manažersky se podílel například na záchraně a oživení Škody Transportation, prováděl restrukturalizaci strojírenských společností AWELD, DISA a dalších firem.

Petr Karásek je absolventem strojní fakulty VUT Brno, MBA na Sheffield Hallam University a postgraduálně vystudoval korporátní, obchodní a pracovní právo na Právnické fakultě Masarykovy University v Brně. Externě přednáší na téma krizové řízení na VŠE. Kromě mateřštiny hovoří anglicky, rusky a německy. Má řidičské oprávnění na všechny druhy vozidel a v továrních zkouškách najezdil více jak 100 000 km s nákladními vozy a autobusy.

Zdroj: TATRA TRUCKS a.s., www.tatra.cz