Nejčastější psychologické bariéry, kterým čelí manažeři – a jak je překonat

I manažeři nejsou imunní vůči překážkám, které si budují ve své hlavě. Jaké jsou nejčastější psychologické bariéry, kterým manažeři čelí, a jak je možné se s nimi vypořádat?

Ilustrační snímek

Tento seznam přinesl web Addicted2Success.com.

Syndrom podvodníka

Syndrom podvodníka patří mezi nejčastější bariéry, které si manažeři tvoří ve svých hlavách. A zdaleka se nejedná jen o fenomén u nových, mladých manažerů. Jedná se o neodbytný pocit, že jste se na dané místo dostali omylem a možná i chybně. Tento pocit ve vás vzbuzuje nízké sebevědomí, pocit, že na výkon práce nemáte, a strach z toho, že se vaše nekompetence prozradí.

Co s tím? Uvědomte si, že se jedná o pocit, kterému čelí řada lidí s velkou odpovědností. Je normální o sobě pochybovat. To, že jste byli vybráni do manažerské role, má své opodstatnění a očividně máte předpoklady a dovednosti k tomu, abyste svou roli plnili dobře.

Perfekcionismus

Někteří manažeři se natolik snaží všem dokázat, že jsou ve své funkci dobří, že nakonec sklouznou k perfekcionismu. Řeší všemožné detaily, nikdy nejsou spokojeni, vše musí být dokonalé. To však vede k přetížení, vyhoření a nízké produktivitě práce.

Uvědomte si, že dokonalost nemůže být nikdy vaším cílem. Mnohem důležitější než malé detaily je vyhradit si čas na dlouhodobé plánování a vnímání nových trendů.

Rozhodovací paralýza a strach z odpovědnosti

Řada vedoucích si časem vybuduje strach z dělání důležitých rozhodnutí. Jsou natolik paralyzováni strachem z toho, že by se rozhodli špatně, že nakonec se jakémukoliv rozhodování o důležitých věcech vyhýbají.

Strach z odpovědnosti je spojený se syndromem podvodníka. A i zde je nutné si uvědomit, že do své pozice jste se dostali právě kvůli tomu, že máte předpoklady tato důležitá rozhodnutí dělat. Nesetrvávejte proto ve statusu quo a nebojte se vystoupit ze zajetých kolejí.

Mikromanagement

Snaha mít vše pod kontrolou vede některé manažery až k mikromanagementu. To vede ke snížené produktivitě, delší reakční době týmu a ve výsledku samozřejmě i k nespokojenosti podřízených.

Uvědomte si, že vaši podřízení mají také své kompetence a měl by jím být dán prostor rozhodovat se do určité míry sami. Tím, že jim stojíte neustále za zády a koukáte jim při práci přes rameno, brzdíte rozvoj týmu a takříkajíc si pod sebou podřezáváte větev.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success