Nechcete demotivovat své podřízené? Tak nedělejte těchto pět věcí

Motivace pracovníků je komplexní a složitý úkol. Každý zaměstnanec má specifické potřeby i specifická očekávání. Na druhou stranu ale existuje několik manažerských přístupů a chyb, které vaše podřízené demotivují zcela zaručeně. Jaké to jsou a jak se jim vyhnout?

Ilustrační snímek

Žádný prostor pro vyjádření vlastního názoru

Jak uvádí Forbes, máloco frustruje pracovníky (i lidi obecně) jako to, že nemají žádný prostor vyjádřit svůj názor. Cítí se pak odstrčení. Mají pocit, že jim nikdo nenaslouchá. Nedělejte jako manažeři tuto chybu, dávejte podřízeným prostor a skutečně naslouchejte jejich názorům a poznámkám.

Mikromanagement

Když vám neustále někdo stojí za zády a kontroluje každý váš pohyb, brzy vás to začne frustrovat. Pocit, že nemáte právo pracovat samostatně, vede ke stresu, demotivaci a v případě pracovního prostředí často i k odchodu.

Žádný rozvoj a žádné vzdělávání

Málokdo chce stagnovat na jednom místě. Většina lidí se chce někam posouvat. Ať už kariérně, nebo i co se týče vzdělávání a osobního rozvoje. Pokud nedáte svým podřízeným tuto možnost, hrozí, že dlouhodobě ztratí motivaci.

Nedodržené sliby

Slibujete podřízeným delší dovolenou, kariérní postup, vyšší peníze nebo nové, zajímavé projekty? Pak tyto sliby musíte ale i dodržet. Pokud dlouhodobě zrazujete důvěru svých podřízených, dříve nebo později ztratí o vaše sliby i o svou práci zájem.

Práce bez hlubšího smyslu

Když by vaše práce nikam nevedla a postrádala jakýkoliv hlubší smysl, nechodili byste do ní asi rádi. To samé platí i u vašich podřízených. Když jim nedáte žádný hlubší smysl jejich práce, případně alespoň nějaké směřování a vizi, dříve nebo později ztratí motivaci svou práci dělat dobře.



-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com