I manažeři musí umět říkat „Ne“: Jak nastavit hranice, ale nebýt zbytečně prudérní

Vedení týmu není jen o delegování úkolů a podporování kreativity, ale také o nastavování hranic. Říkat "ano" může být pro vás, tedy pro manažery, příjemné a snadné, protože vám může připadat, že podporujete v týmu pocit vzájemné sounáležitosti a pozitivní nálady. Ale skutečný lídr musí umět říkat i „ne“ – a to bez pocitu viny či obav z toho, že bude působit prudérně nebo odtažitě. Správně zvolené „ne“ totiž může být pro tým daleko přínosnější než unáhlené „ano“. Jak nastavit hranice a kdy a jak říkat „ne“?

Ilustrační snímek

Naslouchejte a ptejte se

Jak uvádí Forbes, prvním krokem předtím, než vyřknete odmítnutí návrhu vašeho podřízeného, je pozorně si jej nejdřív vyslechnout. I když už po prvních větách tušíte, že na návrh kývnout nemůžete, dejte svým kolegům prostor svůj nápad dokončit. Tím ukážete, že si jejich práce vážíte a že je pro vás důležité, co říkají. A i přestože návrh odmítnete, pobavte se o něm – ne kvůli tomu, aby někdo změnil názor, ale abyste spolu s podřízenými prozkoumali všechny možnosti a podnítili další nápady.

Jasně vysvětlete své důvody

Když své podřízené v něčem odmítnete, aniž byste jim podali jakékoliv vysvětlení, může to vést k frustraci mezi vašimi pracovníky. Vysvětlení rozhodnutí pomáhá podřízeným pochopit, proč návrh nebo úkol nemůže být přijat. Přímá a upřímná komunikace je klíčem k tomu, aby se vaši podřízení cítili respektovaní a povzbuzení k dalším nápadům v budoucnosti. Pokud je důvodem odmítnutí například nedostatek zdrojů nebo čas, není na škodu to jednoduše a otevřeně sdělit.

Povzbuďte své kolegy i po odmítnutí

Pokud se v návrhu skrývá dobrý myšlenkový základ, řekněte to. Možná nápad teď není realizovatelný, ale část z něj může být v budoucnu užitečná. Poděkování a uznání může motivovat vaše zaměstnance, aby přicházeli s dalšími podněty. To vytváří kulturu, kde odmítnutí není vnímáno jako stopka, ale jako prostor pro zlepšení a další dialog.

Neukončete diskuzi úplně

Odmítnout nějaký návrh neznamená kategoricky uzavřít diskuzi. Zkuste své odmítnutí formulovat jako dočasné a nabídněte možnost návrat k tématu později, pokud se podmínky změní. Například můžete říct: „Teď na to nemáme kapacity, ale můžeme se k tomu vrátit za měsíc.“ Tím dáváte najevo ochotu návrh znovu zvážit, když bude situace příhodnější.

Odpovědné řízení vlastního času

Kdybyste souhlasili se všemi žádostmi a projekty, můžete se jako jednotlivec i jako celý tým postupně dopracovat až k přepracování či dokonce vyhoření. Naučit se říkat „ne“ je způsob, jak efektivně řídit svůj čas a energii. Otevřeně sdělte své pracovní priority a navrhněte alternativní řešení – například, že na daném úkolu může pracovat někdo jiný nebo že se k němu vrátíte později, pokud to bude stále aktuální.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com