Tyto tipy přinesl server The Muse.
Pravidelné přestávky
Na standardním pracovišti vznikají prodlevy a přestávky víceméně spontánně – zapovídáte se na chvíli s kolegou, potkáte někoho u kávovaru, jdete se projít na oběd. Doma si ale přestávky musíte naplánovat sami. Dělejte si pravidelné přestávky a dodržujte je, ať se děje co se děje.
Technika „Pomodoro“
Abyste se vyhnuli tomu, že se od nějakého úkolu nebudete schopni odtrhnout několik hodin v kuse a budete ztrácet energii i efektivitu, začněte praktikovat techniku nazvanou „Pomodoro“. Když na něčem začnete pracovat, nastavte si budík za 25 minut. Po tomto čase si dejte přestávku 5 minut. A tak dále.
Dedikované pracovní místo
Oddělte fyzicky místo, kde pracujete a kde žijete. Ideální je mít na práci vyhrazenou místnost, tedy kancelář. Pokud to vaše podmínky neumožňují a musíte pracovat například na jídelním stole, místo alespoň vždy fyzicky transformujte – na konci pracovního dne odneste ze stolu počítač, monitor, klávesnici a podobně a předělejte prostor opět na nepracovní.
Oddělení pracovní doby a soukromí
Obecně je nutné při práci z domova udržovat striktní hranici mezi prací a soukromím. Předem si určete, kdy budete s prací končit, a v tu chvíli zaklapněte laptop a už se práci nevěnujte.
-mm-