5 tipů, jak v létě zůstat produktivní a nepropadnout do lenivé nálady

Léto. Pro mnoho lidí vytoužené a dlouho očekávané období, během kterého mají dovolenou. Řada lidí i podniků bere léto tak trochu odpočinkově. Je proto snadné podlehnout dojmu, že v létě není nutné příliš pracovat a mnoho z nás není přes léto tak produktivní, jak bychom mohli být. Přitom právě léto je období, kdy konečně můžete mít čas věnovat se věcem, které během roku odkládáte, a strategicky plánovat do budoucna. Jak využít léto, i přes jeho zjevnou „lenivost“, na maximum? Zde je pět tipů.

Ilustrační snímek

Zastavte se a strategicky plánujte na další rok dopředu

Jak uvádí Forbes, mnoho lidí využívá vánoční období a konec roku k bilancování. Přitom se často jedná o jedny z nejhektičtějších týdnů v celém roce. Na bilancování bývá ideální právě léto, kdy kolegové odjedou pryč na dovolené a projekty se zpomalí. Zastavte se, vyčleňte si čas na strategické plánování, udělejte si audit vašich priorit a plánů a zrevidujte své cíle na následujících 12 měsíců.

Vytvořte si novou, odlehčenou, ale pevnou rutinu pro letní měsíce

Lenivá letní atmosféra svádí k tomu, abyste podceňovali plánování a dali dočasně stranou pevnou pracovní rutinu, kterou dodržujete po zbytek roku. To je ovšem chyba. Abyste si udrželi produktivitu i během letních měsíců a nepropadli prokrastinaci, je dobré si na léto vytvořit upravenou, ale stále pevně danou rutinu, kterou budete dodržovat.

Stále striktně oddělujte práci a osobní život

I v létě je nutné stále striktně oddělovat osobní a pracovní život. Nepracujte, když máte dovolenou. A nechovejte se, jako byste měli dovolenou, když máte pracovat. Striktní rozdělení aktivit vám umožní zůstat soustředění a podávat produktivní výkony ve chvíli, kdy skutečně pracujete.

Buďte více venku, v přírodě

Léto je ideální příležitostí strávit více času venku. Nasajete čerstvý vzduch, vstřebáte více vitaminu D ze slunce a podpoříte zdravé fungování svého těla. Nezapomeňte, že jsou i jiné věci než jenom práce. Využijte teplého počasí k tomu, abyste si odpočinuli v přírodě.

Dodržujte zdravý životní styl, hlavně co se týče spánku, jídla a pití

I přes léto je nutné dodržovat zdravý životní styl. Nenechte se strhnout do nepravidelného spánku, neřízené konzumace jídla nebo nadměrného pití alkoholu. Udržujte zdravý životní styl a určitou strukturu vašich dní a dostatečně spěte. I tak podpoříte svůj dobrý psychický stav a produktivitu v práci.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com