Skandál v Toyotě: Porušování standardů a manipulace s certifikacemi ohrožují bezpečnost aut!

Toyota, globální lídr v automobilovém průmyslu, je ve středu skandálu týkajícího se falšování bezpečnostních testů. Projdeme detaily případu, dopad na společnost Toyota, důsledky pro automobilový průmysl a důležitost dodržování předpisů a osvědčených postupů, jako je norma ISO 9001.

Lukáš Chovanec, TAYLLORCOX

Manipulace s výsledky crash testů

Společnost Daihatsu, dceřiná společnost Toyoty, dlouhodobě falšovala výsledky crash testů pro modely Toyota Yaris ATIV a Agya. Daihatsu cíleně upravila vnitřní obložení předních dveří tak, aby během crash testů nepraskaly na ostré kusy, které by mohly zranit cestující při vystřelení bočních airbagů. Tento krok měl zajistit, že vozidla projdou bezpečnostními testy bez problémů.

Manipulace s díly při provádění crash testů měla několik motivů:

  1. Finanční úspory ve výrobě: Použitím levnějších materiálů v běžné výrobě mohly společnosti snížit výrobní náklady. Upravené díly použité při crash testech však poskytovaly zkreslené výsledky, které neodrážely skutečnou (ne)bezpečnost vozidel.

  2. Zrychlení schvalovacího procesu: Použitím speciálně upravených dílů pro crash testy mohly společnosti urychlit proces schvalování nových modelů, což umožnilo rychlejší uvedení vozidel na trh.

Skandál se týkal přibližně 76.000 vozidel Toyota Yaris ATIV vyráběných od srpna 2022 v továrnách Daihatsu v Thajsku a Malajsii. Tato vozidla byla prodávána v Thajsku, Mexiku a státech Perského zálivu. Tímto skandálem, resp. „kreativním“ přístupem k testování bezpečnosti, byly dotčeny i další modely, jako Perodua Axia a Toyota Agya.

Dopad na Toyotu

V reakci na skandál provedlo japonské ministerstvo dopravy 4. června 2024 razii v sídle Toyoty. Toyota se omluvila za poskytování nesprávných a zmanipulovaných dat pro bezpečnostní certifikace. Firma pozastavila výrobu tří modelů - Corolla Fielder, Corolla Axio a Yaris Cross.

Akio Toyoda, předseda představenstva Toyoty, se veřejně omluvil zákazníkům a automobilovým nadšencům a uvedl, že společnost zanedbala certifikační procesy. Při své omluvě se Akio Toyoda hluboce uklonil, což je v Japonsku obvyklé gesto při vyjádření hluboké lítosti.

Finanční dopady tohoto skandálu zahrnují nejen přímé náklady na nápravu a pozastavení dodávek, ale také potenciální ztráty na trhu a poškození reputace. V automobilovém průmyslu je důvěra klíčovým prvkem, a opakovaná porušení bezpečnostních standardů mohou vést ke ztrátě zákazníků i investorů.

Význam certifikačního procesu a ISO 9001

Certifikační proces je klíčovým prvkem zajišťujícím kvalitu a bezpečnost produktů. Pokud není prováděn řádně, je manipulován a není pod dostatečným dohledem, ztrácí smysl a efektivitu.

Porušování certifikačních procesů není problémem pouze v automobilce Toyota, ale i v dalších významných firmách a korporacích i mimo automobilový průmysl.

Nedodržení  zásad certifikačních procesů a dalších výrobních standardů sice přináší krátkodobé úspory a zkrácení termínů, ale dlouhodobě s sebou nese značná finanční, reputační a bezpečnostní rizika. To vede k dodatečným nákladům ve formě pokut a sankcí.

ISO 9001 specifikuje požadavky na systém managementu kvality a zdůrazňuje nutnost důsledného dodržování předpisů a standardů ve výrobních procesech. Implementace a udržování těchto certifikací vyžaduje nejen technická řešení, ale i firemní kulturu zaměřenou na kvalitu a bezpečnost ve všech aspektech provozu.

Skandál Toyota a ponaučení pro ostatní

Skandál Toyoty má širší důsledky nejen pro automobilový průmysl, ale i pro další odvětví.

Co si z něj můžeme odnést do praxe pro zajištění kvality výrobků a interních postů?

  1. Implementovat a dodržovat mezinárodní standardy: Dodržování standardů jako ISO 9001 zajišťuje, že výrobní procesy jsou robustní a odpovídají požadovaným kvalitativním a bezpečnostním normám.

  2. Zajistit transparentnost a integritu v testovacích procesech: Firmy by měly pravidelně podstupovat nezávislé audity a mít nastavené interní  kontroly, aby zajistily, že testovací procesy nejsou manipulovány.

  3. Investovat do školení a compliance programů: Pravidelné školení zaměstnanců o důležitosti compliance a etického chování může pomoci předcházet porušování předpisů.

  4. Vytvořit kulturu etiky a odpovědnosti: Vedoucí pracovníci by měli jít příkladem a prosazovat kulturu, kde jsou etické chování a odpovědnost skutečně klíčovými a v praxi aplikovanými hodnotami.