Výhodná dotace „DIGI pro firmu“ na vzdělávání zaměstnanců bude končit

Školicí středisko OKškolení společnosti OKsystem připomíná, že dotační program „NPO – DIGI pro firmu“, zaměřený na rozvoj digitálních dovedností pro zaměstnance i OSVČ, končí již 30. září 2025 a k tomuto datu je nutné mít již vše zrealizováno. Je proto nejvyšší čas začít s vyřizováním žádostí, jelikož jen samotný proces schválení dotace může trvat od 1 do 3 měsíců. Nyní je v dotačním programu prostředků dostatek, a tak je velká šance, že žádost bude úspěšně schválena.

Jitka Sotonová, vedoucí školicího centra OKškolení
Jitka Sotonová, vedoucí školicího centra OKškolení

Dotace z programu „NPO – DIGI pro firmu“ pokrývá vzdělávací aktivity zaměřené na IT dovednosti a kompetence spojené s Průmyslem 4.0. To zahrnuje vše od základního ovládání IT nástrojů, přes správu informačních systémů, serverů, cloudů a počítačových sítí až po pokročilé techniky, jako je programování výrobních strojů. Cílem programu je zajistit, aby kvalifikace zaměstnanců odpovídala moderním požadavkům trhu práce.

Často se setkáváme se situací, kdy zástupci firem i státních institucí, které mají možnost dotační program využít, o něm nemají informace, případně neví, jakým způsobem o dotaci požádat,“ říká Jitka Sotonová, vedoucí školicího střediska OKškolení ve společnosti OKsystem. „V tomto ohledu jsme schopni poskytnout plnohodnotnou podporu při výběru vhodného školení i vhodného nastavení a využití dotačního programu,“ dodává paní Sotonová.

Celý proces schválení žádosti průměrně trvá 90 dní, což zahrnuje administrativní kroky, výběr vhodného dodavatele školení a následné schválení Úřadem práce ČR. Navíc, po úspěšném absolvování školení, následuje kontrola plnění podmínek dotace a finanční vypořádání. Aby bylo možné vše včas zrealizovat a dotace úspěšně čerpat, je nutné žádost podat co nejdříve.

Podmínky pro schválení dotace

Podmínkou schválení dotace je, že školení musí mít charakter prohlubování kvalifikace zaměstnanců. Školení se mohou účastnit zaměstnanci i OSVČ, kteří splňují podmínky programu. Dotace pokrývá až 80 hodin školení na jednoho účastníka, přičemž je poskytován příspěvek na úhradu nákladů za školení a případně i na mzdové náklady zaměstnavatele. Částka může být rozdělena i na několik kurzů, pokud jejich celkový rozsah tento limit nepřesáhne.

Výše dotace

Maximální výše podpory na jednoho účastníka činí až 42 888,80 Kč, pokud jsou pokryty jak náklady na samotné školení, tak i mzdové náklady zaměstnavatele. Příspěvek na samotné školení je stanoven na 263,98 Kč na osobo/hodinu a mzdový příspěvek činí 272,13 Kč na osobo/hodinu. Pokud není žadatel oprávněn požadovat mzdový příspěvek nebo o něj nežádá, dotace na jednoho účastníka může dosáhnout maximálně 21 118,40 Kč.

Kontrola plnění dotace

Po ukončení školení probíhá kontrola plnění dotačních podmínek, kterou provádí Úřad práce ČR. Kontroly mohou být i v průběhu školení, a to ohlášené i neohlášené, a zaměřují se na přítomnost školených osob a dodržení sjednaných podmínek. Žadatelé pak mají povinnost uchovávat veškerou dokumentaci po dobu 10 let.

OKškoleni - školicí centrum

Jak probíhá proces žádosti o dotaci?

Podání žádosti: Žadatelé se registrují online přes webovou aplikaci NPO – DIGI pro firmu, kde vyplní žádost a přiloží všechny požadované dokumenty, jako jsou seznam plánovaných účastníků školení, plná moc (pokud je třeba), a čestné prohlášení. Výhodou je, že veškerá komunikace probíhá elektronicky.

Schvalovací proces: Úřad práce ČR kontroluje splnění všech podmínek. Mezi hlavní kritéria patří oprávněnost žadatele a cílové skupiny, potřebnost školení na lokálním trhu práce a absence závažných porušení v rámci předchozích dotačních programů. Po schválení žádosti je uzavřena dohoda o poskytnutí příspěvku, následně proběhne výběr dodavatele školení a potvrzení smlouvy o školení na Úřadu práce.

Realizace školení: Školení musí probíhat v pracovních dnech mezi 6:00 a 22:00 a může být realizováno prezenčně, distančně, nebo kombinací obou forem. Minimální rozsah školení je 16 hodin, přičemž je doporučeno realizovat alespoň 20 hodin. Po skončení školení musí být dodány doklady o absolvování (podepsaná prezenční listina) a další požadované dokumenty.

V současné době je stále ještě dostatek prostředků a proces schválení dotace je poměrně rychlý. Nyní je ideální čas na podání žádosti, abyste zajistili, že vaši zaměstnanci nebo kolegové budou mít potřebné dovednosti, které jsou pro budoucnost klíčové,“ uvádí Jitka Sotonová. „Doporučujeme nečekat na poslední chvíli a využít tuto příležitost pro rozvoj digitálních kompetencí svých zaměstnanců,“ dodává na závěr.

Pro více informací navštivte webovou stránku Úřadu práce ČR nebo kontaktujte přímo školicí středisko OKškolení společnosti OKsystem. Kompletní podmínky dotace NPO – DIGI pro firmu jsou zde.

Jak získat dotace na IT kurzy