Šéf z čistého nebe

Povýšení je dobrá věc. Jmenováním interního pracovníka do vyšší funkce ušetří firmy značné náklady. Takový zaměstnanec se ale najednou stane nadřízeným svých dosavadních spolupracovníků a často jej opanuje zmatek a strach. V dnešní době navíc povýšení zaměstnanci šéfují i mnohem starším zaměstnancům, přičemž nevědí, jak si získat respekt. Psychologové doporučují nedávat strach příliš jednoznačně najevo. Zároveň upozorňují na nutnost neupřednostňovat snahu být oblíbený u bývalých kolegů nad závazek vůči firmě a manažerské roli.

Nový manažer by měl v první řadě jít svým podřízeným příkladem. Důležité je zajímat se o zpětnou vazbu a neustále rozvíjet vlastní dovednosti. Rychle je třeba pochopit, že manažer se musí vzdát dosavadní míry familiarity mezi zaměstnanci, rozhodně však není třeba ukončovat přátelské vztahy. Velkou pomocí může být mentor z řad výše postavených zaměstnanců firmy.

-kk-

**Datum vydání:** XII/2004
Article source The Guardian - website of the British daily
Read more articles from The Guardian