Proč a jak musí manažeři budovat pozitivní a kvalitní vztahy s podřízenými

Spokojenost pracovníků, možnost podávat efektivní zpětnou vazbu nebo zvyšování loajalitu pracovníků. I to jsou důvody, proč by se  měli manažeři snažit budovat se svými podřízenými kvalitní, silné a dlouhodobě pozitivní vztahy. Zde je několik tipů, jak na to.

Ilustrační snímek

Tento text vychází ze článku na webu Addicted2Success.com.

Dobré vztahy s manažerem – základ spokojenosti pracovníků

Proč jsou tedy vztahy, které manažer buduje s podřízenými tak důležité?

Jedním z důvodů je, že vztah s nadřízeným se opakovaně ukazuje v průzkumech mezi pracovníky jako jeden z nejdůležitějších faktorů v jejich celkové spokojenosti v pracovním prostředí. Tím, že si manažer vybuduje dobrý a kvalitní vztah s podřízenými si tak zajišťuje jejich větší spokojenost i loajalitu.

Mezi další důvody patří také to, že při pravidelné a otevřené komunikaci s podřízenými má manažer možnost podávat i získávat zpětnou vazbu. Je tak schopen lépe pomoci podřízeným s jejich případnými problémy, požadavky nebo i rozvojem a vzděláváním.

Jak vybudovat silný vztah s podřízeným krok po kroku

Pojďme se tedy podívat, jak mohou manažeři vybudovat silné a dlouhodobě kvalitní vztahy se svými podřízenými.

  • Aktivně se o své podřízené zajímejte. Vztahy se budují na vzájemném respektu, porozumění a zájmu. Prvním krokem tedy je, že se musíte o své podřízené zajímat, pokládat jim otázky a naslouchat tomu, co vám říkají.
  • Pravidelně se se svými podřízenými setkávejte. Pravidelná individuální setkání jsou základem úspěšné a průběžné komunikace mezi manažerem a jeho podřízenými. Zorganizujte si proto meetingy jeden na jednoho se svými podřízenými, ideálně alespoň na 30 minut jednou týdně.
  • Dodržujte sliby a nic podřízeným nezatajujte. Nedělejte žádné tajnosti a komunikujte s podřízenými co možná nejvíce transparentně. Stejně tak je nutné, abyste coby manažeři dodržovali sliby, které podřízeným dáte, a nepodrývali vzájemnou důvěru.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success