Proč je důležité podporovat své podřízené v používání umělé inteligence

AI, tedy umělá inteligence, je často skloňovaným tématem posledních několika málo let. I když různé automatizační funkce jsou k dispozici již delší dobu, teprve nedávné rozvinutí textových chatbotů a programů generujicích různý obsah na základě dodaných požadavků umožnil AI proniknout i do našich každodenních životů a pracovních procesů. A kdo se v tomto oboru nevzdělává, tomu ujede vlak. Proč byste měli coby manažeři podporovat členy svého týmu ve využívání umělé inteligence?

Ilustrační snímek

Kdo nebude umět využívat umělou inteligenci, jako by byl negramotný

Umělá inteligence je na vzestupu. Vznikají její úzce zaměřené varianty, které se budou v různé míře používat ve všech možných oborech. Jistě – bez znalosti AI si ještě dlouhou dobu vystačíte. Ovšem může se stát, že vás negramotnost v této oblasti začne brzy omezovat. Vysvětlete proto podřízeným, že AI by neměli vnímat jako něco nepřátelského, ale že by se měli ve svém vlastním zájmu s těmito nástroji začít sžívat a zjistit, jak by je mohli využít ve své práci.

Ideální je kombinace unikátních tvrdých dovedností a znalosti využívání umělé inteligence

Jak uvádí Management Today, unikátní znalosti a zkušenosti v nějakém oboru budou vždy mít přednost před znalostmi ovládání umělé inteligence. Klíč ale tkví v tom, že ideální je mít unikátní kombinaci tvrdých dovedností z daného oboru a schopností ovládat nástroje AI. Tím dotyčný získá na hodnotě pro trh práce a navýší tím i svůj přínos týmu, pro který pracuje.

Zvýšení produktivity, efektivity práce a konkurenceschopnosti

Některé nástroje umělé inteligence jsou nesmírně nápomocné při zvyšování efektivity práce, šetření času, zlepšování produktivity a ve výsledku i větší konkurenceschopnosti. To platí jak na úrovni jednotlivých pracovníků, tak i týmů a ve výsledku i celých společností. Motivujte své podřízené k tomu, aby si v oblastí AI nenechali ujet vlak.

Nezapomeňte na spokojenost podřízených

V neposlední řadě je dobré poskytnout podřízeným možnost rozvíjet se v oblasti AI už jen kvůli tomu, že řada z nich má o tuto novou technologii zájem. A vzdělávání v této oblasti přispěje k jejich rozvoji a celkovému pocitu spokojenosti. Není dobré podřízené k práci s AI vyloženě nutit. Je ale záhodno umožnit rozvíjet své AI dovednosti těm, kteří o to stojí.

 

-mm-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today