Maté je tradiční jihoamerický čaj, který v zimě pomáhá zahřát i zvýšit soustředění a naopak snížit pocit stresu a sklíčenosti. Znalec čajů Pavel Martin vypráví, že jej pili již staří Inkové, kteří jej navíc používali při pohřebních obřadech. Vyrábí se ze sušených listů cesmíny paraguayské a pije velmi horký pomocí speciální trubičky se sítkem zvané bombilla.
Nápoj maté má zelenohnědou barvu a kouřovou vůni, která vzniká při sušení. Má výrazně povzbuzující účinky díky obsaženému kofeinu, tříslovině, theofylinu a vitaminům A, B a C. Z minerálů obsahuje hořčík a vápník. Do Evropy proniká pomalu. Zájemce totiž odrazuje jeho hořká příchuť, i když jiné naopak přitahuje.
Příprava maté je velmi jednoduchá. Čaj se spařuje vroucí vodou a nechává tři až deset minut odstát. Na trhu jej seženeme sypaný i naporcovaný v nálevových sáčcích. Sypaný je ale kvalitnější. Zastánci tradiční konzumace pijí maté výhradně z nádoby z tykve. Dobře však poslouží i miska a dřevěné brčko. Jelikož se maté pije horké, ve skutečnosti se spíše srká. Tento způsob pití ještě umocňuje jeho účinky.
-kk-