Jak poznat, že váš manažerský styl je zastaralý (a co s tím udělat)

Svět se mění rychlým tempem. A s ním se vyíjí i nároky a očekávání zaměstnanců, stejně jako se vyvíjí manažerské styly a přístupy. To, co mohlo být efektivní před deseti lety, dnes nemusí fungovat vůbec. Pokud si nejste jisti, zda váš manažerský styl drží krok s dobou, je čas se zamyslet. Zde jsou tři signály, že by váš přístup potřeboval "upgrade", a několik tipů, jak jej vylepšit.

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na Forbesu.

Znamení č. 1: Když váš tým zívá už při slově „porada“

Jsou vaše týmové porady neefektivní, nudné a příliš četné? Pokud jsou vaše porady dlouhé a chaotické a výsledky mizivé, možná je načase změnit přístup. Začněte organizovat spíše kratší, jasně strukturované meetingy s konkrétními výstupy. Vždy si položte otázku: „Musí to být schůzka, nebo to vyřeší email?“

Znamení č. 2: Malý prostor pro samostatnou práci zaměstnanců

Máte pocit, že musíte být u každého rozhodnutí? Že bez vašeho schválení se nic nepohne? Tak to může být znamení, že dáváte podřízeným příliš malý prostor pro samostatnou práci. Moderní manažer není kontrolor, ale průvodce a facilitátor práce. Důvěřujte svému týmu. Pokud potřebujete být u všeho, nejenže bude vašemu týmu připada, že jim nedůvěujete, ale ani vy nebudete mít čas na strategickou práci. Pamatujte: dobrý manažer není ten, kdo všechno řídí, ale ten, kdo umožňuje ostatním vyniknout.

Znamení č. 3:  Mikromanagement jako vaše tajná super-schopnost

Jestliže se přistihnete, že sledujete každý krok svých zaměstnanců a neustále rozebíráte jejich práci do detailu, zpozorněte. Mikromanagement patří mezi největší manažerské hříchy. Lidé potřebují prostor pro vlastní iniciativu a kreativitu. Místo toho, abyste kontrolovali každý detail, soustřeďte se na výsledky. Dejte svému týmu volnost a sledujte, jak rozkvétá – možná vás překvapí, co vše dokážou, když jim nebudete neustále stát za zády.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com