Červencový IT blackout: Jaké si z něho mají vzít manažeři ponaučení?

19. července 2024 zaznamenala globální IT struktura částečný kolaps poté, co společnost Crowdstrike pustila do světa závadný update svého softwaru. Některá letiště pozastavila lety, řada médii nemohla vysílat a mnoho výrobních podniků dočasně zastavilo výrobu. Co nám tento mini-blackout ukázal a jaké ponaučení ohledně krizí a přípravy na ně si z něho mají odnést manažeři, a to nejen v oblasti IT?

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na webu INC.com.

Krize a výpadky mohou a budou přicházet

Nečekaný problém v červenci zasáhl celou řadu oborů. I těch, které si s moderními technologiemi často ani nespojujeme. Tato událost ukázala na propojenost dnešního světa a částečně i na jeho křehkost. Nikdo totiž nedovede přesně říci, že taková situace už nikdy nenastane – ať se bude jednat o úmyslný útok, přírodní katastrofu nebo lidskou chybu, jako tomu bylo v případě incidentu společnosti Crowdstrike.

19. červenec tedy světu ukázal, že výpadky a krize mohou přijít kdykoliv a nečekaně. A je jenom na lidech, týmech a podnicích, aby se na podobné scénáře dopředu připravily.

Jak se připravit na podobné scénáře v budoucnu?

  • Buďte připraveni na to fungovat i samostatně. Aniž bychom chtěli předvídat nějaké apokalyptické scénáře, vždy platí pravidlo, že lepší je být připraven. Jako tým nebo jako firma byste měli mít připravené krizové scénáře, které vám umožní nadále fungovat a situaci řešit, i pokud nebudete mít dočasně podporu zvenčí. Zapracujte tedy na vaší samostatnosti.
  • Mějte více komunikačních kanálů. Pro případy nečekaných krizí je dobré mít v zásobě několik možných komunikačních kanálů, kam komunikaci v rámci týmu nebo firmy přesunete, pokud některá z komunikačních platforem vypadne.
  • Připravte si scénáře a plány pro krizové situace. Štěstí přeje připraveným. Dejte si proto tu práci a připravte si alespoň velmi obecné scénáře pro krizové, nečekané situace, které by mohly do budoucna nastat.
  • Investujte čas, energii a jiné zdroje do zabezpečení své IT infrastruktury. Problém s updatem firmy Crowdstrike ukázal, jak moc je důležitá ochrana IT infrastruktury. Dnes již všechny firmy do menší či větší míry moderní technologie využívatjí a nemohou bez nich fungovat. Proto je nutné mít tyto systémy co možná nejvíce zabepečené.
  • Školte pracovníky. Alfou a omegou úspěšné reakce při případných krizích jsou vyškolení pracovníci. Ujistěte se, že všichni chápou důležitost kyberbezpečnosti a že vědí, co dělat, když dojde k částečné degradaci systému nebo se někdo zvenčí pokouší o kybernetický útok na danou firmu.

 

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com