Three signs work is having an unhealthily effect on your personal life

Tři signály, že vám vaše práce nezdravě zasahuje do soukromého života

Work-life balance is not just a recommendation; it is a necessity. If you develop an unhealthy relationship to your work and it starts to have a negative effect on your personal life, it will interfere not only with your productivity and quality of work but, more importantly, also your mental and ultimately physical health. But how to tell if work is already having an adverse effect on your personal life? By the following three signs.

This text is based on an article on Forbes.

Starting to dread work

Your job should ideally be enjoyable. Occasional stress or reluctance to complete a task are normal, but if you are starting to feel downright anxious about having to go back to work again tomorrow, it is time to consider whether you have a healthy relationship with your job.

Neglecting friends, hobbies and family

In the long term, over-emphasis on work can also mean you stop enjoying things you used to enjoy. You neglect your hobbies and no longer pursue the things you find fun because of work commitments or fatigue. Nor do you meet your friends or spend enough time with your family, or that time is of poor quality because your thoughts are always elsewhere.

Feeling the mental and physical effects of too much work

Of course, being overly involved in your work will sooner or later affect your health both mentally and physically. At the beginning, you might feel only chronic stress, but then sleep problems, digestive problems and back pain can follow. There may also be either losing or putting on too much weight, excessive alcohol consumption, depression and numerous somatic problems. Therefore, it is inadvisable to underestimate workaholism and an unhealthy relationship to work.



-mm-

    Tři signály, že vám vaše práce nezdravě zasahuje do soukromého života

    Vyvážení osobního a pracovního života není jenom něco, co se doporučuje. Je to vyloženě nutnost. Pokud získáte nezdravý vztah ke své práci a ta vám začne negativně zasahovat do vašeho osobního života, naruší to nejen vaši produktivitu a kvalitu vaší práce, ale především i psychické a ve výsledku i fyzické zdraví. Jak ale poznat, že vám práce už nezdravě zasahuje do soukromého života? Podle následujících třech znamení.

    Tento text vychází z článku na Forbesu.

    Začínáte mít z práce hrůzu

    Vaše práce by vás měla ideálně bavit. Občasný stres nebo nechuť k plnění nějakého úkolu jsou běžné věci, ale pokud začínáte pociťovat vyložené obavy z toho, že druhý den musíte zase do práce, je na čase se zamyslet nad tím, jestli máte ke své práci zdravý vztah.

    Zanedbáváte své známé, koníčky a rodinu

    Přehnaný důraz na práci se projevuje dlouhodobě i tak, že vás přestávají bavit věci, které vás dříve bavily. Zanedbáváte své koníčky a kvůli pracovním povinnostem nebo únavě už nestíháte věci, které vám dělají radost. Také se nesetkáváte se svými známými a nevěnujete dostatečný čas své rodině, případně je tento čas nekvalitní, protože jste myšlenkami stále někde jinde.

    Pociťujete psychické i fyzické dopady přemíry práce

    To, že se věnujete své práci až přespříliš, se samozřejmě dříve či později projeví na vašem zdraví. A to jak na tom psychickém, tak i fyzickém. Ze začátku pociťujete možná jenom chronický stres, mohou se přidat problémy se spánkem, zažívací problémy, bolesti zad. Může přijít i ztráta hmotnosti nebo naopak nadměrné tloustnutí, přehnaná konzumace alkoholu, deprese a mnoho somatických problémů. Není proto radno workoholismus a nezdravý vztah k práci podceňovat.



    -mm-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com