Perfect your people management style with three lessons offered by Bill Gates:

Tři manažerské lekce od Billa Gatese: Vyšperkujte svůj styl vedení lidí

Bill Gates, co-founder of Microsoft and one of the most successful entrepreneurs of all time, is not only an example of technological innovation, but also of an effective management approach. Improve your leadership skills and be inspired by the following three management lessons courtesy of Gates.

A team achieves more than an individual

As Forbes notes, while Gates came up with many revolutionary ideas, he could not have built Microsoft on his own. His ability to delegate work and build a top-notch team was crucial to his success. Gates himself has said, "The key to success is hiring the right people and knowing how to work with them." Don't try to do everything on your own. Success can only be achieved by working as a team. Try to create an environment where people can grow, bring new ideas and work together.

Strategic planning is essential

It is no accident that Gates has turned Microsoft into one of the world's largest and most important companies. He has always focused on long-term strategy. While his competitors thought only in the short term and focused on immediate financial gain, Gates planned with a vision of what the market would look like in five, ten and even twenty years. Your success as a manager is largely built on your ability to anticipate developments, analyse trends and set long-term goals.

It is important to rely on data, not intuition

While intuition can be a good tool, decision making should always be based on hard data. Gates is known for his passion for analytics and working with numbers. He believes that objective facts lead to better decisions than mere feelings. In this day and age where we have vast amounts of data at our disposal, there is nothing easier than using it to our advantage. How often do you analyse data in your decision making? If only rarely, you may be robbing yourself and your team of better results.



-mm-

    Tři manažerské lekce od Billa Gatese: Vyšperkujte svůj styl vedení lidí

    Bill Gates, spoluzakladatel společnosti Microsoft a jeden z nejúspěšnějších podnikatelů všech dob, je nejen příkladem technologické inovace, ale také efektivního manažerského přístupu. Zlepšete své leadership dovednosti a nechte se inspirovat následujícími třemi klíčovými lekcemi od Billa Gatese.

    Tým toho zvládne více než jednotlivec

    Jak uvádí Forbes, i když Gates stojí za revolučními myšlenkami, sám by Microsoft nevybudoval. Jeho schopnost delegovat práci a vybudovat špičkový tým byla pro jeho úspěch zásadní. Bill Gates sám prohlásil: „Základem úspěchu je najmout ty správné lidi a umět s nimi pracovat.“ Nesnažte se vše zvládnout sami. Úspěchu lze totiž dosáhnout jenom v týmu. Snažte se vytvořit prostředí, kde lidé mohou růst, přinášet nové nápady a spolupracovat.

    Strategické plánování je základ

    To, že Gates dovedl z Microsoftu stvořit jednu z největších a nejzásadnějších firem světa, není náhoda. Gates se vždy zaměřoval na dlouhodobou strategii. Zatímco jeho konkurenti přemýšleli jen v krátkodobém horizontu a soustředili se na okamžitý finanční zisk Gates plánoval za pomocí vize, jak bude vypadat trh za pět, deset i dvacet let. Váš úspěch jako manažera je z velké části postaven na vaší schopnosti předvídat vývoj, analyzovat trendy a nastavovat dlouhodobé cíle.

    Důležité je spoléhat se na data, ne na intuici

    Ačkoliv intuice může být dobrým pomocníkem, rozhodování by se vždy mělo opírat o tvrdá data. Gates je známý svou vášní pro analytiku a práci s čísly. Věří, že objektivní fakta vedou k lepším rozhodnutím než pouhé pocity. V dnešní době, kdy máme k dispozici obrovská množství dat, není nic jednoduššího než je využít ve svůj prospěch. Jak často analyzujete data při svém rozhodování? Pokud příliš často ne, možná sebe a svůj tým okrádáte o lepší výsledky.



    -mm-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com