What it means to be an "authentic" leader – and how you too can become one

Co znamená být „autentický“ vedoucí – a jak se jím můžete stát i vy

Articles for managers and self-development texts for leaders often state that a manager should be "authentic". But what does authenticity actually mean? For leaders it is about being genuine – open, honest and true to yourself. An authentic leader is not just a "boss", but someone who can be natural and trustworthy. This leads to better communication and higher employee engagement. So how do you become a more authentic manager? Here are four steps to help you.

These tips were published by the TED Ideas website.

Be open about your strengths and weaknesses

An authentic leader does not pretend to have all the answers. By not hiding your minor flaws and weaknesses from subordinates, you show that you are also only human. And you earn their trust. You do not always have to have the answer to everything and if you admit to not knowing something, your employees will appreciate it. Such honesty builds team spirit and shows you are willing to grow with others.

Keep your values consistent

Consistency in values is the cornerstone of authenticity. It is important not only to have strong principles, but also to act on them every day. Your team needs to see your decisions are based on solid and clear principles. Identify what is most important to you as a leader – be it  fairness, collaboration, or transparency – and ensure these values resonate in your daily actions.

Communicate honestly but with empathy

Honesty is one of the pillars of authenticity, but it needs to be balanced with empathy. Honest communication should be direct but sensitive to the feelings of others. When communicating with subordinates, try to put yourself in their shoes. If you can not only communicate what you think, but also understand how your employees feel, you will create an atmosphere where they are not afraid to communicate back openly.

Be accessible and natural in your day-to-day interactions

Authenticity is shown not only in big decisions, but also in the little things of everyday life. Don't be the kind of manager who hides away in their office. Make time for informal conversations with subordinates, perhaps about how they're doing or what's going on in their lives. By being approachable and interested in others as people, not just employees, you create an environment where everyone feels valued.



-mm-

    Co znamená být „autentický“ vedoucí – a jak se jím můžete stát i vy

    V odborných článcích i seberozvojových textech pro manažery často čteme, že manažer by měl být „autentický“. Co vlastně ale tato autenticita znamená? Autenticita u vedoucích spočívá v tom, že jste opravdoví – otevření, upřímní a věrní sami sobě. Autentický vedoucí není jen „šéfem“, ale někým, kdo dokáže být přirozený a důvěryhodný. To vede k lepší komunikaci a vyššímu zapojení zaměstnanců. Jak se tedy stát více autentickým manažerem? Zde jsou čtyři kroky, které vám pomohou.

    Tyto tipy přinesl web TED Ideas.

    Buďte otevření ohledně svých silných i slabých stránek

    Autentický vedoucí nepředstírá, že má na všechno odpověď. Tím, že svým podřízeným netajíte své drobnější nedostatky a slabiny, ukazujeze, že jste také jen člověk. A získáváte si tak jejich důvěru. Nemusíte mít vždy odpověď na všechno. A pokud přiznáte, že něco nevíte, zaměstnanci to ocení. Taková upřímnost posiluje týmového ducha a ukazuje, že jste ochotní růst společně s ostatními.

    Zachovejte si konzistentní hodnoty

    Důslednost ve vašich hodnotách je základním kamenem autenticity. Nejenže je důležité mít pevné zásady, ale také podle nich jednat každý den. Vaši lidé potřebují vidět, že vaše rozhodnutí vycházejí z pevných a jasných principů. Identifikujte si, co je pro vás v roli vedoucího nejdůležitější – ať už je to spravedlnost, spolupráce nebo transparentnost – a ujistěte se, že tyto hodnoty rezonují i ve vašich každodenních činech.

    Komunikujte upřímně, ale s empatií

    Upřímnost je jedním ze základů autenticity, ale je třeba ji vyvažovat s empatií. Upřímná komunikace by měla být přímá, avšak citlivá vůči pocitům druhých. Když komunikujete se svými podřízenými, snažte se vžít do jejich situace. Pokud dokážete nejen sdělit, co si myslíte, ale i pochopit, jak se cítí vaši zaměstnanci, vytvoříte atmosféru, ve které se pracovníci nebojí otevřeně komunikovat zpět.

    Buďte přístupní a přirození v každodenním kontaktu

    Autenticita se neprojevuje jen ve velkých rozhodnutích, ale i v maličkostech každodenního života. Nebuďte ten vedoucí, který zůstává za zavřenými dveřmi své kanceláře. Najděte si čas na neformální rozhovory s vašimi lidmi – třeba o tom, jak se mají, nebo co se děje v jejich životě. Když jste přístupní a zajímáte se o ostatní jako o lidi, ne jen jako o zaměstnance, vytváříte prostředí, kde se každý cítí oceněn.

     

     

    -mm-

    Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
    Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com
    Štítky: Leadership