Not like this: five major violations of video call etiquette

Tak takhle tedy ne: Pět největších prohřešků proti etiketě videohovorů

Video chat has its own etiquette. Failure to follow it means committing a faux pas that has the same impact as if you breached the etiquette of a standard (i.e. face-to-face) team meeting or business meeting. Here are the five biggest transgressions against video call etiquette that you should try to avoid at all costs.

Unwillingness to use the camera when others have it on

As Entrepreneur.com states, a classic breach of etiquette is not turning on your camera while others have it on. This creates a situation where your counterpart is showing their face during the call, whereas they can only hear you. Turn on your camera if possible; if you have any doubts, you can clarify with the participants whether or not you will all turn on your camera beforehand.

Arriving late

For some reason, being late to a video call seems more acceptable to some people than being late to a physical meeting. In principle, however, there is no difference. Nor do technical problems, often used as an excuse, justify a late arrival.

Working on a computer or looking at your mobile phone during a call

Some people use a video call to work on their computer or mobile phone. And they do this while the camera is on. They may think the other participants won't notice they aren't paying attention, but the opposite is true.

Interrupting (or even muting) others

Interrupting others when they are speaking can be even more frustrating and annoying during a video call than in a traditional conversation. A major offence is then turning off the microphone of other participants without their permission.

Inviting unannounced guests

Inviting someone to an online meeting is very easy; however, it is not always desirable. Whenever you want to invite someone else to the meeting, ensure that all other participants know about it so that it will not come as a surprise to them.

 

-mm-

    Tak takhle tedy ne: Pět největších prohřešků proti etiketě videohovorů

    I videohovory mají svou etiketu. Pokud ji nebudete dodržovat, dopouštíte se faux pas, které má stejný dopad, jako kdybyste hřešili proti etiketě standardních (tedy prezenčních) týmových porad nebo obchodních setkání. Zde je pět největších prohřešků proti etiketě videohovorů, kterých byste se měli snažit za každou cenu vyvarovat.

    Neochota zapnout kameru, když jí ostatní zapnutou mají

    Jak uvádí Entrepreneur.com, klasickým prohřeškem je, když si nezapnete kameru, zatímco ostatní ji zapnutou mají. Nastává tak situace, kdy váš protějšek vám během hovoru ukazuje svůj obličej, kdežto od vás slyší jenom audio. Zapínejte si kameru, pokud možno, a jestliže máte určité pochybnosti, můžete si předem s účastníky vyjasnit, jestli budete všichni kameru zapínat nebo ne.

    Pozdní příchod

    Přijít pozdě na videohovor se z nějakého důvodu některým lidem zdá přijatelnější, než přijít pozdě na fyzickou schůzku. V zásadě v tom ale žádný rozdíl není. A omluvou nejsou ani tak často zmiňované technické problémy.

    Práce na počítači nebo dívání se do mobilu během hovoru

    Někteří lidé využívají videohovor k práci na počítači nebo na mobilu. A to ve chvíli, kdy mají zapnutou kameru. Možná si myslí, že ostatní účastníci nepoznají, že se setkání nevěnují, ale opak je pravdou.

    Přerušování (nebo dokonce umlčování) ostatních

    Přerušování ostatních, když mluví, a skákání do řeči, může být během hovoru ještě více frustrující a nepříjemné než u běžné řeči. Velkým prohřeškem pak je vypínání mikrofonu ostatním účastníkům bez jejich svolení.

    Zvaní neohlášených hostů

    Pozvat někoho na online schůzku je velmi jednoduché. Ovšem ne vždy je to žádoucí. Vždy, když chcete ke schůzce přizvat někoho dalšího, ujistěte se, že o tom všichni ostatní účastníci vědí a že to pro ně nebude překvapení.

     

    -mm-

    Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com