How to know if your management style is outdated (and what to do about it)

Jak poznat, že váš manažerský styl je zastaralý (a co s tím udělat)

The world is changing at a rapid pace and, with it, employee demands and expectations are evolving, as also are management styles and approaches. What may have been effective a decade ago may not work at all today. If you are unsure whether your management style is keeping up with the times, it might be time to reflect. Here are three signals that your approach might need an upgrade, plus some tips on how to improve it.

This text is based on a Forbes article.

Sign no. 1: When your team yawns at the word "meeting"

Are your team meetings ineffective, boring and too many in number? If your meetings are long and chaotic and the results are meagre, it may be time to change your approach. Start organising shorter, clearly structured meetings with specific deliverables. Always ask the question: "Is a meeting necessary, or will an e-mail sort it out?"

Sign no. 2: Little room for employees' own independent work

Do you feel like you have to be involved in every decision? That nothing should happen without your approval? This may be a sign you are not giving subordinates enough room to work independently. The modern manager is not a supervisor, but a guide and facilitator of work. Trust your team. If you need to be there for everything, not only will your team feel like you do not trust them, but you will not have time for strategic work either. Remember: a good manager is not one who manages everything, but one who allows others to excel.

Sign no. 3: Micromanagement as your secret superpower

If you find yourself watching your employees' every move and are constantly dissecting their work in detail, beware: micromanagement is one of the biggest managerial sins. People need room for their own initiative and creativity. Instead of controlling every detail, focus on results. Allow your team the freedom they need, and see how they flourish. You might be surprised at what they can do when you are not constantly on their backs.

 

-mm-

    Jak poznat, že váš manažerský styl je zastaralý (a co s tím udělat)

    Svět se mění rychlým tempem. A s ním se vyíjí i nároky a očekávání zaměstnanců, stejně jako se vyvíjí manažerské styly a přístupy. To, co mohlo být efektivní před deseti lety, dnes nemusí fungovat vůbec. Pokud si nejste jisti, zda váš manažerský styl drží krok s dobou, je čas se zamyslet. Zde jsou tři signály, že by váš přístup potřeboval "upgrade", a několik tipů, jak jej vylepšit.

    Tento text vychází z článku na Forbesu.

    Znamení č. 1: Když váš tým zívá už při slově „porada“

    Jsou vaše týmové porady neefektivní, nudné a příliš četné? Pokud jsou vaše porady dlouhé a chaotické a výsledky mizivé, možná je načase změnit přístup. Začněte organizovat spíše kratší, jasně strukturované meetingy s konkrétními výstupy. Vždy si položte otázku: „Musí to být schůzka, nebo to vyřeší email?“

    Znamení č. 2: Malý prostor pro samostatnou práci zaměstnanců

    Máte pocit, že musíte být u každého rozhodnutí? Že bez vašeho schválení se nic nepohne? Tak to může být znamení, že dáváte podřízeným příliš malý prostor pro samostatnou práci. Moderní manažer není kontrolor, ale průvodce a facilitátor práce. Důvěřujte svému týmu. Pokud potřebujete být u všeho, nejenže bude vašemu týmu připada, že jim nedůvěujete, ale ani vy nebudete mít čas na strategickou práci. Pamatujte: dobrý manažer není ten, kdo všechno řídí, ale ten, kdo umožňuje ostatním vyniknout.

    Znamení č. 3:  Mikromanagement jako vaše tajná super-schopnost

    Jestliže se přistihnete, že sledujete každý krok svých zaměstnanců a neustále rozebíráte jejich práci do detailu, zpozorněte. Mikromanagement patří mezi největší manažerské hříchy. Lidé potřebují prostor pro vlastní iniciativu a kreativitu. Místo toho, abyste kontrolovali každý detail, soustřeďte se na výsledky. Dejte svému týmu volnost a sledujte, jak rozkvétá – možná vás překvapí, co vše dokážou, když jim nebudete neustále stát za zády.

     

    -mm-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com
    Štítky: Leadership