Help bury the hatchet: how to resolve a conflict between subordinates

Pomozte zakopat válečnou sekeru: Jak řešit konflikt mezi podřízenými

Conflicts within a team are inevitable. Whether they are due to differences of opinion, personality friction or stress from work pressure, sooner or later a dispute may arise that needs to be addressed. A manager should not sit on the sidelines; on the contrary, their job is to recognise the conflict and resolve it effectively so the situation does not deteriorate and the team can function smoothly again. How, then, do you help bury the hatchet and what to do when a disagreement erupts between your subordinates?

These tips were published by LeadershipNow.com.

Recognising conflict and being observant

The first step is simple: don't turn a blind eye. Conflict may be subtle at first: reduced cooperation, hushed meetings or unusual tensions within the team. As soon as you notice the first signs, act immediately and intervene early. Waiting, hoping the situation will resolve itself, usually only leads to a worsening of the problem. Sometimes all you have to do is listen carefully and notice small signs of tension.

Transparent communication and open discussions

Once conflict is already happening, it is important to create space for open discussion. Bringing all parties to the table may sound dramatic, but it is often the quickest way to dissect the problem. Ensure everyone gets a chance to express themselves and you listen without prejudice: your task is to moderate a discussion, not to judge. Conflict is usually the result of misunderstanding and, once both sides have had their say, the situation can be clarified.

Finding a compromise and a solution that works for everyone

If both parties are willing to come to an agreement, you are already halfway to a solution. Your goal now should be to find a solution acceptable to both parties: no one should feel that they have lost. Identify common interests and try to build bridges between differing views. Compromise in which both sides feel acknowledged is the key to long-term reconciliation.

Prevention for the future and defining clear rules

Conflicts often stem from a lack of rules or unclear communication within the team. To prevent a similar problem recurring, it is important to establish or improve the rules of cooperation once the dispute has been resolved. For example, you might introduce rules on how to resolve disagreements or foster a culture of open and respectful communication. Following up with regular feedback and discussing how the team is working together can then help prevent further conflicts.

Stepping back and leading by example

As a manager, you should lead by example: stay calm, keep your cool and always act with respect. Subordinates learn from you how to respond to difficult situations. If you maintain a professional attitude and show that every disagreement can be an opportunity for growth, you will create an atmosphere where conflicts are resolved quickly and in a constructive way.

 

-mm-

    Pomozte zakopat válečnou sekeru: Jak řešit konflikt mezi podřízenými

    Konflikty v týmu jsou nevyhnutelné. Ať už jde o rozdílné názory, osobnostní třenice nebo stres z pracovního tlaku, dříve či později se může objevit spor, který je třeba řešit. Manažer by neměl zůstávat stranou – naopak, jeho úkolem je konflikt rozpoznat a efektivně jej vyřešit, aby se situace nezhoršovala a tým mohl znovu fungovat hladce. Jak tedy pomoct zakopat válečnou sekeru a jak postupovat, když se mezi vašimi podřízenými rozhoří rozepře?

    Tyto tipy uveřejnil web LeadershipNow.com.

    Rozpoznání konfliktu, aneb buďte pozorní

    První krok je jednoduchý: nezavírejte před konflikty oči. Konflikt může být zpočátku nenápadný – snížená spolupráce, zamlklé schůzky nebo neobvyklé napětí v týmu. Jakmile zpozorujete první známky konfliktu, ihned jednetje a zasáhněte včas. Vyčkávání s nadějí, že se situace vyřeší sama, obvykle vede akorát k prohloubení problému. Někdy stačí jen pozorně naslouchat a všimnout si drobných náznaků napětí.

    Otevřená komunikace, aneb veďte otevřenou diskuzi

    Jakmile se konflikt již děje, je důležité vytvořit prostor pro otevřenou diskuzi. Svolání všech stran ke společnému stolu může znít dramaticky, ale často to je nejrychlejší způsob, jak problém rozebrat. Ujistěte se, že všichni dostanou příležitost se vyjádřit, a naslouchejte bez předsudků. Vaším úkolem je moderovat, ne soudit. Konflikt je většinou výsledkem nedorozumění, a jakmile se obě strany vyjádří, situace se může vyjasnit.

    Hledání kompromisu, aneb snažte se najít řešení schůdné pro všechny

    Pokud jsou obě strany ochotné se dohodnout, máte již napůl vyhráno. Vaším cílem by teď mělo být najít řešení, které bude přijatelné pro obě strany – nikdo by neměl mít pocit, že prohrál. Identifikujte společné zájmy a snažte se vybudovat mosty mezi odlišnými názory. Kompromis, ve kterém se obě strany cítí uznány, je klíčem k dlouhodobému smíru.

    Prevence do budoucna, aneb nastavte jasná pravidla

    Konflikty často pramení z nedostatečných pravidel nebo nejasné komunikace v týmu. Aby se podobný problém neopakoval, je důležité po vyřešení sporu vytvořit nebo zdokonalit pravidla spolupráce. Můžete například zavést pravidla týkající se řešení neshod či podpořit kulturu otevřené a respektující komunikace. Následná pravidelná zpětná vazba a diskuse o tom, jak tým spolupracuje, pak mohou pomoci předcházet dalším konfliktům.

    Udržení nadhledu, aneb jděte příkladem

    Jako manažer byste měli vést příkladem – zachovejte klid, nadhled a vždy jednejte s respektem. Podřízení se od vás učí, jak reagovat na složité situace. Pokud budete zachovávat profesionální přístup a ukazovat, že každá neshoda může být příležitostí k růstu, vytvoříte atmosféru, kde jsou konflikty řešeny rychle a konstruktivně.

     

    -mm-

    Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now