About to give a presentation or public speech? Five tips on not being nervous

Čeká vás prezentace nebo veřejný proslov? Pět rad, jak nebýt nervózní

Few people feel comfortable speaking in public. Even the best speakers struggle with a certain amount of nervousness before such events; the extent of their nerves depends on the type of audience, along with the speaker's experience and personality. If you have a presentation coming up and want to avoid appearing nervous, here are some practical tips.

Visualise the speech in advance

A good way to prepare mentally for a presentation or speech is to visualise the event beforehand. That means going over it numerous times in your mind and imagining how the whole event will unfold. Then the moment you step up to the lectern, you will feel like you have already experienced this situation several times before.

Memorise your opening sentence

As Forbes notes, nerves are usually at their worst at the start; they will disappear once you get into your flow. Therefore, learn the very beginning of your presentation by heart.

Use your own language

Don't try to be someone you are not. The best way to suppress your nervousness is to come across as authentic, using terms and a style that are familiar to you.

Best part at the beginning

Start off on the right foot. On no account try to leave the biggest and best denouement till the end. Instead, put the best at the beginning.

Rehearse your presentation

People who look the most relaxed and natural in their speeches have, in most cases, hours of recording and practice in front of the mirror under their belt. Gain confidence by rehearsing your presentation or speech.



-mm-

    Čeká vás prezentace nebo veřejný proslov? Pět rad, jak nebýt nervózní

    Málokomu je příjemné mluvit na veřejnosti. I ti nejlepší řečníci bojují před veřejným vystoupením s určitou nervozitou a její míra je závislá na druhu publika, na zkušenostech daného řečníka a na jeho osobnostních vlastnostech. Pokud vás čeká prezentace a chcete se vyhnout tomu, abyste působili nervózně, přinášíme vám několik praktických rad.

    Proslov si předem vizualizujte

    Dobrým způsobem, jak se psychicky na prezentaci či proslov připravit, je si celou událost předem vizualizovat. Tedy projít si ji mnohokrát v duchu a představovat si, jak bude celá akce probíhat. Ve chvíli, kdy pak vystoupíte k řečnickému pultu, se budete cítit, jako byste tuto situaci již několikrát prožili.

    Zapamatujte si nazpaměť větu, kterou začnete

    Jak uvádí Forbes, nervy jsou většinou nejhorší na začátku a zmizí, jakmile se rozmluvíte. Proto se naučte úplný začátek vaší prezentace nazpaměť.

    Mluvte svým jazykem

    Nesnažte se vypadat jako někdo, kdo nejste. Svoji nervozitu zkrotíte nejlépe tak, že budete působit autenticky a že budete používat výrazy a styl, které jsou vám blízké.

    To nejlepší na začátku

    Vykročte tou správnou nohou. V žádném případě se nesnažte čekat s tím nejlepším a největším rozuzlením až na konec. To nejlepší naopak dejte na začátek.

    Prezentaci si nacvičte

    Lidé, kteří při svých projevech vypadají nejuvolněněji a nejpřirozeněji mají za sebou ve většině případů hodiny tréninku před zrcadlem a nahrávání. Buďte si jistí v kramflecích a prezentaci nebo proslov si poctivě nacvičte.

     

    -mm-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com